VELİ BÜLTENİ -1 : HEDEF BELİRLEME
Değerli velilerimiz,
Sizlerle ortak hedefimiz öğrencilerimizi mutlu ve başarılı insanlar olarak yetiştirebilmek. Öğrencilerimizin bu hedeflere ulaşabilmesi için kendilerine uygun bir çalışma rutini oluşturmaları ve bu konuda kararlı bir şekilde ilerlemeleri gerekmektedir. Bu süreçte çocuklarınıza yardımcı olabilmeniz için başarılı olmanın önemli adımlarından biri olan "hedef belirleme" konusunu ele aldık. İyi okumalar!
v Neden hedef belirlemek gerekir?
Hedefi olmayan öğrenci, istekleri doğrultusunda ilerlemekte oldukça zorlanır. Neden ders çalışması gerektiğini bilmez, verimli ders çalışamaz, sadece hayal kurar ve bu konuda harekete geçmediği sürece hedefine ulaşamaz.
Hedef belirlemeden aynı düzende yaşamaya devam etmek bir süre sonra çocuğunuzun yaşamdan aldığı zevki azaltabilir ve mutsuz birine dönüşmesine sebep olabilir.
Hayaller, Hedefe Dönüşmediği Sürece Hayal Olarak Kalmaya Devam Edecektir.
v Hedef nedir, ne değildir?
Hepimizin birçok konuda birçok isteği, niyeti, hayali vardır. "Keşke .... olsa, o liseyi bir kazanabilsem, .... puan alabilsem, şöyle bir yerde yaşasam, keşke daha sağlıklı olsam, daha çok para kazanabilsem..."
İstekler ancak harekete geçildiğinde hedef haline gelirler.
Önemli olan harekete geçmektir.
v Hedefe ulaşmanın önündeki engeller nelerdir?
1. Kişinin kendini tanımadan, ne istediğini ve ne yapabileceğini bilmeden, çevre baskısıyla koyduğu hedefler gerçekçi olmayan hedeflerdir.
Örneğin, "Çocuğumun arkadaşları şuradaki A lisesine gidiyor, sayısal dersleri çok iyi yapıyor, benim çocuğum da öyle yapmalı." Oysaki çocuğunuz daha farklı alanlarda çok daha yetenekli ve başarılı olabilir.
Gerçekçi hedefler belirlenmediğinde spor, müzik, resim, şiir, edebiyat, makine, elektrik vs. gibi farklı alanlarda yeteneği olan çocuk keşfedilemez ve yanlış seçimler yapmak durumunda kalabilir.
2. Diğer bir engel; teknolojik araçlar, internet ve sosyal medyanın plansız ve aşırı kullanımı gibi ZAMAN TÜKETİCİ her şeyle arasına mesafe koyamamaktır. Çocuğunuza kızmadan, seçenek sunabilir, onun da isteklerini dinleyerek ortak bir planlama yapabilirsiniz.
3. Gerektiğinde HAYIR diyememek, bir diğer engeldir. Çocuğunuza hayır demesi konusunda saygı duyun ve ona hayır deme konusunda model olun. Böylece kendi istekleri ve doğrularıyla hareket edebilmeyi ona öğretmiş olursunuz.
4. Son engel, bir anda başarılı olma isteğidir. Uzun vadeli hedefe ulaşmak için kısa vadeli hedeflerle ilerlenmelidir. Çünkü başarı bir anda oluşan bir durum değildir, küçük adımlarla ilerlenmesi gerekir.
v Hedef nasıl belirlenir?
1. Çocuğunuzun kendisini tanımasına yardımcı olun.
· Ne yapmayı sever, nelerden hoşlanmaz?
· Hangi konulara ilgisi vardır, hangilerine yoktur?
· Hangi konularda yeteneklidir ya da değildir?
· Tam olarak başarmak istediği şey nedir?
2. Belirlenen hedef çocuğunuzun hedefi mi, sizin hedefiniz mi?
Bu ayrımı kesin bir şekilde yapın ve lütfen dikkatli olun. Sizi mutlu etmek için seçilen, kendi ilgi ve yeteneklerini yansıtmayan hedefler seçtiğinde, muhtemelen başarısız olacaktır. Daha gerçekçi ve kendisine uygun hedefler belirlemesinde çocuğunuza yardımcı olun.
3. Hedeflerini kısa, orta, uzun vadeli olarak ve ölçülebilir şekilde belirlemesini sağlayın.
Kısa Vadeli Hedef: Günde 20 sayfa kitap okumak.
Orta Vadeli Hedef: Haftada 1 kitap bitirmek.
Uzun Vadeli Hedef: Ayda 4 kitap bitirmek.
· Tüm hedef adımlarını zaman ve yer olarak detaylandırıp planlamasını sağlayın.
Kısa Vadeli Hedef: Günde 20 sayfa kitap okumak. (Her gün okuldan gelip dinlenince 30 dakika ve uyumadan 1 saat önce oturma odasında 30 dakika gibi.)
· Hedefleri için bitiş tarihi belirlemesine yardımcı olun.
Uzun Vadeli Hedef: Ayda 4 kitap bitirmek. ("31 Aralık 2022 tarihine kadar belirlediğim 4 kitabı bitirmeyi hedefliyorum."gibi.)
· Hedeflerini ve detaylarını yazarak, çizerek, resim yaparak vs. sürekli görebileceği bir yere asmasını sağlayın.
· Her çabasını takdir edin. Uzun vadeli hedef için attığı küçük adımları fark edin.
· Esnek olması konusunda çocuğunuzu destekleyin. Bazen işler istediği gibi ilerlemediğinde aksaklıkların olabileceğini belirterek ve cesaretlendirerek onu teşvik edin.
· Eleştirel değil, destekleyici olun. Çocuğunuzun korku, endişe, üzüntü, sevinç, kıskançlık, öfke gibi duygularını fark etmeye odaklanın ve anlatamadıkları duyguları hakkında konuşmaları için onlara yardımcı olun.
v Yazar Önerileri
Çocuğunuza daha iyi yardımcı olabilmek için kitaplarını takip edebileceğiniz yazarlar:
· Doğan Cüceloğlu
· Bahar Eriş
· Mümin Sekman
Adres:
KUTLUDÜĞÜN MAH. OKUL. SK. KUTLUDÜĞÜN ORTAOKULU NO: 2 MAMAK / ANKARA
Telefon
3125975050